. . . Geweld Doel van deze website

Over deze website

Het doel van deze website is om slachtoffers van geweld in de jeugdzorg te ondersteunen bij het vinden van hulp. Op de site kun je als slachtoffer, naaste of professional informatie vinden over verschillende soorten hulp. Naasten kunnen ook lezen hoe ze een slachtoffer van geweld kunnen steunen. Professionals vinden hier binnenkort een kennisdossier met allerlei informatie waarmee ze een slachtoffer kunnen helpen.

Binnenkort kun je via deze website ook bellen of chatten met vragen over hulp.

De website is één van de dingen die de overheid doet om te zorgen dat slachtoffers erkenning en hulp krijgen. Ook wil de overheid geweld in de jeugdzorg voorkomen. In de infographic ‘Voortgang aanpak geweld in de jeugdzorg (PDF)’ zie je alle doelen en acties van de overheid.

Waarom deze website?

De reden voor deze acties is een onderzoek dat is gedaan naar geweld in de jeugdzorg. De onderzoekers van Commissie De Winter hebben gekeken naar hoe vaak geweld in de jeugdzorg voorkwam. Ze onderzochten instellingen die onder jeugdzorg vielen tussen 1945 en juni 2019. Het ging in dit onderzoek om lichamelijk geweld, psychisch geweld en/of seksueel geweld.

Uit dit onderzoek bleek dat een deel van de kinderen geweld had meegemaakt nadat zij uit huis geplaatst waren. Soms was het geweld ernstig, en duurde het lang. Sommige mensen hebben nog altijd last van wat zij als kind hebben meegemaakt. De uitkomsten van het onderzoek zijn opgeschreven in het rapport “Onvoldoende Beschermd.”

Een ander onderzoek ging over de instellingen van de Goede Herder. Veel meisjes die daar woonden, hebben nare dingen meegemaakt, vooral dwangarbeid.

De onderzoekers van Onvoldoende Beschermd adviseren de overheid om de hulp voor slachtoffers te verbeteren. Met deze website wil de overheid het gemakkelijker maken om de juiste hulp te vinden. Binnenkort kun je via deze website ook persoonlijk advies krijgen bij het vinden van de juiste hulp.

Wil je meer weten over het onderzoek van de Commissie De Winter? Kijk dan bij ‘Over het onderzoek.’

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over deze website of over de informatie die op de website staat? Neem dan contact met ons op.

Vergroot lettertype
Scroll naar top