. . . Hulp en contact Zelfhulp

Praktische hulp Hulp & contact

Zelfhulp

Zelfhulp is hulp zonder professionele hulpverleners. Onder zelfhulp vallen zelfzorg, online zelfhulp, zelfhulpboeken, zelfhulpgroepen en zelfhulpcursussen. Hieronder lees je daar meer over.

Zelfzorg

Goed voor jezelf zorgen zit hem soms in kleine dingen. Toch zijn die dingen heel belangrijk. Ze kunnen je dagen fijner en meer ontspannen maken. Hieronder een paar tips voor zelfzorg:

 • Belangrijk is dat je je gevoelens kwijt kunt. Probeer je zorgen te delen met anderen, houd een dagboek bij of schrijf je levensverhaal.   
 • Zorg voor genoeg ontspanning. Liefst elke dag. Bijvoorbeeld door iets te doen wat je leuk vindt,  zoals sport, muziek, tuinieren of andere hobby’s. Maar het kan ook zijn dat je ontspannen wordt van een praatje met de buren of van even niks doen.
 • Probeer je dagelijkse dingen op een vast moment te doen. Probeer bijvoorbeeld iedere dag ongeveer op dezelfde tijd te eten en naar bed te gaan.  
 • Slaap heeft veel invloed op hoe je je voelt. Als je ’s nachts niet goed kunt slapen, overleg dan met je huisarts of behandelaar. Misschien is er iets aan te doen. Je kunt hier meer lezen over slaapproblemen: Slaapproblemen | Thuisarts.nl
 • Beweeg (wandelen, fietsen, sporten) voldoende. Bewegen is goed voor je lichamelijke én psychische gezondheid. Als je het buiten doet, helpt dat ook om genoeg daglicht te krijgen.
 • Eet regelmatig en gezond. Gezond eten kan zorgen voor meer energie en zin om dingen te doen. Een tekort aan bepaalde vitamines kan je juist somber maken.  Op voedingscentrum.nl lees je meer over gezond eten.
 • Pas op met alcohol, drugs en slaap- en kalmeringsmiddelen. Het lijkt misschien alsof ze je stemming verbeteren of helpen ontspannen. Maar je kunt er snel verslaafd aan raken. Je raakt dan juist somberder en meer gespannen als je niets drinkt of neemt. Na gebruik van alcohol en drugs rust je vaak minder uit van je slaap.

Online zelfhulp

Online testen, oefeningen en cursussen kunnen helpen om meer te begrijpen van je eigen situatie of problemen. Je kunt ze vaak gratis en zonder verwijzing van een huisarts gebruiken. Meestal hoef je niet je echte naam door te geven.

Hieronder een voorbeeld van online zelfhulp:

Kleur je leven

Kleur je leven is een online cursus voor volwassenen om zelfstandig of met begeleiding depressieve klachten aan te pakken. De cursus heeft ook een app. Kleur je leven is goed te gebruiken als je:  

 • je stemming wilt verbeteren; 
 • hulp nodig hebt om je negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten; 
 • je stress- en spanningsklachten wilt verminderen; 
 • je piekergedrag onder controle wilt hebben; 
 • meer energie wilt hebben. 

De cursus bestaat uit acht lessen van ongeveer dertig minuten. Je volgt één les per week op een moment dat je zelf kiest. De lessen bestaan uit informatie die je kunt lezen en beluisteren, korte films, animaties en opdrachten. In de cursus leer je onder meer om voor jezelf op te komen (assertiviteit), en om te ontspannen.

Meer online zelfhulp kun je vinden op de website Mentaal Vitaal

Zelfhulpboeken

Een zelfhulpboek kan je helpen om iets in je leven te verbeteren, bijvoorbeeld: voor jezelf op leren komen, je relatie verbeteren of anders naar je problemen kijken. Er zijn veel zelfhulpboeken op de markt. Dat maakt kiezen soms moeilijk. Goede zelfhulpboeken kun je vinden op de website van Boom. Hieronder vind je een paar tips:

Francine Oomen – Hoe overleven we?
Dit boek gaat over hoe gedrag van generatie op generatie overgedragen kan worden. Wat oma vroeger deed, doet moeder nu, en dochter leert het. Francine Oomen vertelt in dit boek hoe je dat gedrag kunt stoppen.

Anne van den Ouwelant – Wanneer de (alarm)bel rinkelt
Dit boekje legt met plaatjes uit hoe trauma werkt.

Bruce Perry – De jongen die opgroeide als hond
Bruce Perry is een psychiater voor kinderen. Hij legt uit wat er in de hersenen van kinderen gebeurt als ze trauma meemaken. Hij doet dit met verhalen. Ook vertelt hij hoe je een kind kunt helpen opgroeien en leren omgaan met het trauma. Een heel interessant boek voor mensen die werken met kinderen met trauma, maar ook voor pleegouders en adoptieouders.

Oprah Winfrey – Wat is je overkomen?
Gebeurtenissen uit onze kindertijd kunnen invloed hebben op de volwassenen die we worden. Oprah Winfrey en trauma-expert Bruce Perry gaan in dit boek in gesprek over trauma en gedrag. Ze praten over hoe iemand kan herstellen. En hoe de omgeving iemand die trauma heeft meegemaakt beter kan begrijpen.

Agnes van Minnen – Verlamd van Angst
Dit boek gaat over herstellen na seksueel misbruik. Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg? Waarom ging ik keer op keer terug? In het taboedoorbrekende boek Verlamd van angst wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties (zoals verlammen, vluchten, vechten of vermijden) in werking treden tijdens en na seksueel misbruik. Het begrijpen van deze overlevingsreacties, die wel degelijk een functie hebben, betekent vaak een grote opluchting voor slachtoffers en helpt bij de verwerking.

Zelfhulpgroepen en zelfhulpcursussen

Zelfhulpgroepen heten soms ook ‘herstelgroepen’. Bij deze groepen wissel je ervaringen uit, net zoals bij lotgenotengroepen. Alleen hebben zelfhulpgroepen ook veel aandacht voor het omgaan met je situatie en opkomen voor jezelf. En voor het accepteren, versterken en ontwikkelen van jezelf. Vaak richten de groepen zich op wat je goed kunt en op  je mogelijkheden, in plaats van wat niet lukt en niet kan. Er zijn ook zelfhulpgroepen die zich op één onderwerp richten, zoals verslaving.

Voorbeelden van zelfhulpgroepen zijn:

Deze groepen kun je in het hele land vinden. Ze hebben cursussen van tien tot twaalf wekelijkse bijeenkomsten. De twee begeleiders zijn zelf ervaringsdeskundigen.

Je kunt veel verschillende zelfhulpgroepen vinden op Wij zijn MIND.

Krijg je al professionele hulp? Dan kan je behandelaar je waarschijnlijk ook helpen om een zelfhulpgroep in de buurt te vinden.

Je kunt ook kiezen voor coaching of een cursus in een zelfregie- of herstelcentrum. Die worden gegeven door ervaringsdeskundigen. Deze cursussen gaan bijvoorbeeld over het begrijpen van jezelf of over hoe je zelf als ervaringsdeskundige anderen kunt helpen. Of over het versterken van je relaties met anderen. Vaak kun je ook lotgenoten ontmoeten. De zelfregie- en herstelcentra kun je vinden op de website Wij zijn MIND.

Scroll naar boven