. . . Slachtoffers Gevolgen van geweld

Gevolgen van geweld in de jeugdzorg

Veel slachtoffers willen graag door met hun leven, als ze weg zijn uit een instelling of pleeggezin. Helaas merken veel slachtoffers dat dit niet zo gemakkelijk is. Het verleden zorgt bij hen voor allerlei problemen, zoals psychische klachten. Bij sommigen gebeurt dat meteen. Anderen krijgen pas later klachten, bijvoorbeeld als er iets heftigs gebeurt of verandert in hun leven.

Klachten die slachtoffers noemen:

 • ernstige stressklachten
 • nachtmerries
 • opgebrand gevoel (heel erg moe, een burn-out)
 • moeite met emoties, relaties, liefde en vriendschap
 • het gevoel minder waard te zijn dan anderen
 • weinig vertrouwen in andere mensen
 • verlatingsangst
 • moeite met seksualiteit
 • problemen bij het opvoeden van eigen kinderen
 • problemen met werk en geld
 • eenzaamheid

Trauma

Als je iets heftigs meemaakt, kan je een trauma ontwikkelen. Zo’n heftige gebeurtenis kan een verkeersongeluk zijn, maar ook geweld of een verkrachting. Vaak is iemand tijdens of vlak na zo’n gebeurtenis angstig en gespannen. Soms blijft iemand deze gevoelens houden, of komen deze gevoelens later in het leven terug. Als deze persoon later in het leven nog last heeft van de gebeurtenis, noemen we het een ‘trauma’. 

Je kunt ook meerdere trauma’s hebben. Bijvoorbeeld als je lange tijd nare ervaringen hebt gehad. Als een kind meerdere trauma’s heeft, kan dit de ontwikkeling verstoren. Tijdens de jeugd ontwikkelt een kind bijvoorbeeld zelfvertrouwen en een gevoel van veiligheid. Ook leert het zich te hechten aan anderen en grenzen aan te geven. Als een kind dit soort dingen niet goed leert door trauma, kan dit problemen geven. Meteen, maar ook later in het leven.

Een trauma kan op latere leeftijd zorgen voor veel verschillende psychische klachten. Soms kunnen deze stressklachten zo ernstig worden, dat er een psychische stoornis ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn depressie, angst of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Iemand met PTSS voelt zich de hele dag door angstig of gespannen. Zelfs als er geen gevaar is. Iemand kan in gedachten de gebeurtenis steeds opnieuw beleven. Of heftig reageren op gebeurtenissen die lijken op het trauma. 

Lees hier meer over hoe je PTSS kunt herkennen.

Psychische klachten door een trauma gaan meestal niet vanzelf over. Een behandeling van een psycholoog kan helpen. Zelfs als je al jaren leeft met klachten, kan het fijn zijn om hulp te krijgen. Heb je klachten en wil je hulp? Ga dan eerst naar je huisarts. Die kan met jou samen kijken welke hulp bij jou past. Een huisarts kan vaak beter helpen en doorverwijzen als je vertelt dat je klachten mogelijk met geweld te maken hebben. Een huisarts heeft een beroepsgeheim.

Niet iedereen heeft problemen

Niet iedereen heeft later nog last van het geweld gehad. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze er sterker van zijn geworden.

Sommigen weten het niet

Sommige slachtoffers weten niet wat de invloed was van het geweld op hun leven. Bijvoorbeeld omdat zij voor de uithuisplaatsing al nare dingen hadden meegemaakt. Daarom weten ze niet of problemen die ze hebben met de jeugdzorg of de situatie thuis te maken hebben.

Wel of geen hulp

Er zijn mensen die nooit professionele hulp hebben gehad. Sommige mensen hebben wel over het geweld gepraat met mensen in hun omgeving of met lotgenoten. Er zijn ook mensen die er met niemand over konden of durfden te praten. 

Mensen die wel hulp hebben gehad, zijn daar soms tevreden over. Maar een deel van de mensen zegt dat ze nooit de juiste hulp hebben gehad. Wil je hulp? Of wil je er eerst meer over weten? Ga dan naar hulp en contact. Wil je in contact komen met anderen die ongeveer hetzelfde mee hebben gemaakt? Ga naar de pagina Contact met lotgenoten.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over deze website of over de informatie die op de website staat? Neem dan contact met ons op.

Vergroot lettertype
Scroll naar top