. . . Geweld Voor wie is deze website

Voor wie is deze website?

Deze website is er vooral voor volwassenen die als kind geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt. Ook is de site er voor hun naasten en voor de professionals die met hen te maken krijgen. Onze telefoonlijn is open voor een luisterend oor en advies bij het zoeken naar passende hulp. Het nummer is 0800 – 1238 en bellen is gratis. Je kunt met ons bellen, mailen en chatten. Kijk voor de openingstijden van de chat en telefoonlijn op de hulp en contactpagina.

Geweld in de jeugdzorg

Met ‘geweld’ bedoelen we lichamelijk geweld, seksueel geweld, psychisch geweld en dwangarbeid. Het gaat om de periode vanaf 1945.

Jeugdzorg heeft als doel kinderen veilig te laten opgroeien. Meestal krijgen kinderen en ouders hulp van jeugdzorg als ze er zelf om vragen. Soms is die hulp verplicht. Als het thuis bijvoorbeeld niet veilig is, of als de ouders niet goed voor hun kind kunnen zorgen. Dan kan een kind door Jeugdzorg uit huis worden geplaatst. Het kind komt dan terecht bij een instelling of een pleeggezin. In sommige gevallen kwam daar geweld voor.

Voor slachtoffers, naasten en professionals

Heb je als kind geweld in de jeugdzorg meegemaakt? Op deze website kun je informatie vinden over professionele hulp. Ook vind je er organisaties voor contact met lotgenoten. Daarnaast kun je op de website lezen waar je een tegemoetkoming kunt aanvragen.

Deze website is verder bedoeld voor naasten van de slachtoffers. Ken jij iemand die geweld in de jeugdzorg heeft meegemaakt? Dan kun je hier vinden hoe je die persoon kunt steunen. Ook vind je hier tips over hoe je met je naaste kunt praten. En hoe je zorgt dat het jou niet te veel wordt.  

Deze website is er ook voor professionals. Dit kunnen huisartsen zijn, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers of psychologen. Als professional kun je te maken krijgen met slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Op deze website vind je een kennisdossier. Deze is geschreven voor professionals, maar toegankelijk voor iedereen. Hierin staat informatie over het geweld in de jeugdzorg en de gevolgen voor de slachtoffers. Ook vind je in het kennisdossier meer informatie over signaleren en bespreken van klachten door geweld in het verleden. En over behandeling en doorverwijzing van cliënten.

We zijn er voor je

Onze Info- en advieslijn (0800-1238) is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00. Liever chatten of een e-mail sturen? Ook dat kan. Bellen, chatten en mailen is gratis. Je kunt met ons in contact komen voor:

  • Een luisterend oor
  • Ondersteuning bij het zoeken naar hulp
  • Beantwoorden van praktische vragen

Ook na het stoppen van de financiële tegemoetkoming zijn we nog beschikbaar voor vragen en hulp. De Info- en advieslijn is tot 1 juli 2024 geopend.

Al onze gesprekken zijn vertrouwelijk

Scroll naar boven