. . . Slachtoffers Je bent niet de enige

Praktische hulpJe bent niet de enige

Als je al jong geweld meemaakt, heeft dat invloed op je leven. Je weet dat je niet de enige bent, maar hoeveel andere slachtoffers zijn er?

Hoe vaak kwam het voor?

Tussen 1945 en 2019 woonden er ongeveer 200.000 kinderen in de jeugdzorg. Het is niet bekend hoeveel van hen geweld hebben meegemaakt. Wel is er belangrijke informatie verzameld door een meldpunt. Dit meldpunt is opgezet voor het onderzoek naar geweld in de jeugdzorg. De onderzoekers hebben 699 meldingen bekeken. Hierdoor is duidelijker geworden hoe het geweld in de jeugdzorg eruitzag: welke vormen van geweld voorkwamen en wie geweld gebruikten. We weten niet of de ervaringsverhalen van de meldingen voor een groot deel hetzelfde zijn als die van alle slachtoffers. Maar de ervaringsverhalen geven wel veel informatie over wat er gebeurd is. 

Wat opvalt in de meldingen is dat psychisch geweld veel voorkwam. En dat veel kinderen verschillende vormen van geweld meemaakten. De meeste meldingen gaan over geweld dat vaak gebeurde en lang duurde. Kinderen maakten gemiddeld zeven en een half jaar geweld mee. Bijna altijd stopte het geweld pas als het kind zelf wegging uit de situatie of werd weggehaald.

Wil je ervaringsverhalen lezen van andere mensen die geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt? Kijk dan bij Ervaringsverhalen.

Wil je graag contact met andere mensen die geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt? Kijk dan bij Contact met lotgenoten.


Vergroot lettertype
Scroll naar top