. . . Slachtoffers Financiële tegemoetkoming

Financiële tegemoetkoming

Het onderzoek ‘Onvoldoende Beschermd’ laat zien dat slachtoffers het belangrijk vinden dat de overheid toegeeft dat zij fouten heeft gemaakt. Kinderen hadden veilig moeten zijn bij jeugdzorg. De overheid heeft excuses aangeboden aan de slachtoffers.

Slachtoffers van geweld in de jeugdzorg kunnen recht hebben op een financiële tegemoetkoming van € 5.000. Een tegemoetkoming kan het geweld in de jeugdzorg niet ongedaan maken. Ook kan geld dit niet goedmaken. Samen met de andere maatregelen is de tegemoetkoming een manier om erkenning te geven aan de slachtoffers.

Slachtoffers kunnen de tegemoetkoming aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dit kun je digitaal of per post doen, tot en met 31 december 2022. Hiervoor moet je kunnen laten zien dat je tussen 5 mei 1945 en 12 juni 2019 bij een pleeggezin, instelling of opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) hebt gezeten, en daar geweld hebt meegemaakt.

Het is vaak lastig om te bewijzen wat er precies is gebeurd. Zeker als het geweld lang geleden is gebeurd. Het Schadefonds houdt hier rekening mee bij de behandeling van de aanvraag. Ook kunnen zij helpen door informatie te vragen bij andere organisaties. Of door informatie van andere slachtoffers (anoniem) te gebruiken bij de beoordeling van jouw aanvraag. Meer informatie over de aanvraag, voorwaarden en tegemoetkoming kun je lezen op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Op het aanvraagformulier kun je invullen wat er met je gebeurd is. Dit kan heftige emoties oproepen. Als je graag steun wilt bij het invullen van het formulier, kun je de hulplijn van Verbreek de Stilte bellen via 0900–9999 001. Dit is de hulplijn van Slachtofferhulp Nederland.

De tegemoetkoming en de excuses zijn twee dingen die de overheid heeft gedaan om slachtoffers van geweld in de jeugdzorg te steunen. Maar de overheid gaat meer doen om de slachtoffers te steunen en geweld in de jeugdzorg te voorkomen. Hierover lees je meer in de infographic Voortgang aanpak geweld in de jeugdzorg (PDF).

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over deze website of over de informatie die op de website staat? Neem dan contact met ons op.


Vergroot lettertype
Scroll naar top