. . . Slachtoffers Financiële tegemoetkoming

Financiële tegemoetkoming

Het onderzoek ‘Onvoldoende Beschermd’ laat zien dat slachtoffers het belangrijk vinden dat de overheid toegeeft dat zij fouten heeft gemaakt. Kinderen hadden veilig moeten zijn bij jeugdzorg. De overheid heeft excuses aangeboden aan de slachtoffers.

Ook geeft de overheid een financiële tegemoetkoming. Tot 31 december 2022 kun je als slachtoffer van geweld in de jeugdzorg een bedrag van €5.000 aanvragen. Een tegemoetkoming kan het geweld in de jeugdzorg niet ongedaan maken. Ook kan geld het niet goedmaken. Samen met andere maatregelen is de tegemoetkoming een manier om erkenning te geven aan de slachtoffers.

Slachtoffers kunnen de tegemoetkoming aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dit kun je digitaal of per post doen. Hiervoor moet je kunnen laten zien dat je tussen 1945 en 2019 bij een pleeggezin of in een instelling hebt gewoond. Of in een opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Ook is het nodig dat je schrijft dat je nog last hebt van wat er gebeurd is. 

Het is vaak moeilijk om te bewijzen dat je slachtoffer bent geworden van geweld. En wat de gevolgen van het geweld voor jou zijn. Zeker als het lang geleden is gebeurd. Het Schadefonds kan hierbij helpen. Hun medewerkers kunnen bijvoorbeeld kijken of er mensen zijn met een vergelijkbaar verhaal in dezelfde instelling. 

Op het aanvraagformulier kun je invullen wat er met je gebeurd is. Dit kan heftige emoties oproepen. Als je graag steun wilt bij het invullen van het formulier, kun je de hulplijn van Verbreek de Stilte bellen via 0900–9999 001. Dit is de hulplijn van Slachtofferhulp Nederland.

De tegemoetkoming en de excuses zijn twee dingen die de overheid heeft gedaan om slachtoffers van geweld in de jeugdzorg te steunen. Maar de overheid gaat meer doen om de slachtoffers te steunen en geweld in de jeugdzorg te voorkomen. Hierover lees je meer in de infographic Voortgang aanpak geweld in de jeugdzorg (PDF).

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over deze website of over de informatie die op de website staat? Neem dan contact met ons op.

Vergroot lettertype
Scroll naar top