. . . Slachtoffers Financiële tegemoetkoming

Tijdelijke regeling Schadefonds

Het onderzoek ‘Onvoldoende Beschermd’ laat zien dat slachtoffers het belangrijk vinden dat de overheid toegeeft dat zij fouten heeft gemaakt. Kinderen hadden veilig moeten zijn bij jeugdzorg. De overheid heeft excuses aangeboden aan de slachtoffers. 

Slachtoffers van geweld in de jeugdzorg kunnen recht hebben op een financiële tegemoetkoming van € 5.000. Het aanvragen van de financiële tegemoetkoming kon tot en met 31 december 2022. Je kunt nu geen aanvraag meer doen. Aanvragen die vóór of op 31 december 2022 zijn gedaan, worden wel nog in behandeling genomen.

De regeling is bedoeld voor minderjarigen die door de overheid in een pleeggezin, instelling of opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen zijn geplaatst en daar geweld of dwangarbeid hebben meegemaakt.

Een financiële tegemoetkoming kan het geweld in de jeugdzorg niet ongedaan maken en goedmaken. Samen met de andere maatregelen is de tegemoetkoming een manier om erkenning te geven aan de slachtoffers.

Naast de financiële tegemoetkoming doet de overheid meer om de slachtoffers te steunen en geweld in de jeugdzorg te voorkomen. In de Kamerbrief van 27 oktober vind je meer informatie over de voortgang van de uitvoering van alle maatregelen. Of lees er meer over in de infographic Voortgang aanpak geweld in de jeugdzorg (PDF).

Financiële tegemoetkoming aanvragen

Slachtoffers konden de tegemoetkoming aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De regeling is gestopt per 31 december 2022. Je kunt nu geen aanvraag meer doen.

Proces aanvraag 

Wanneer je een aanvraag hebt gedaan vóór of op 31 december 2022 ontvang je binnen vier weken een ontvangstbevestiging. Zijn er onduidelijkheden of is er extra informatie nodig? Dan neemt de medewerker contact met je op.

Voor deze regeling heeft het Schadefonds veel aanvragen ontvangen. Het is vaak lastig om te bewijzen wat er precies is gebeurd. Zeker als het geweld lang geleden is gebeurd. Het Schadefonds houdt hier rekening mee bij de behandeling van de aanvraag. Ook kunnen zij helpen door informatie te vragen bij andere organisaties. Of door informatie van andere slachtoffers (anoniem) te gebruiken bij de beoordeling van jouw aanvraag. 

Door de vele aanvragen duurt het even voordat de behandeling van jouw aanvraag start en er een beslissing wordt genomen. De behandeling van de aanvraag duurt momenteel ongeveer 30 weken, dus ook na het stopzetten van de regeling (31 december 2022). Zodra jouw aanvraag behandeld is, ontvang je een brief of e-mail met de beslissing.  

Meer informatie over de aanvraag, voorwaarden en tegemoetkoming kun je lezen op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Schulden

Heb je de financiële tegemoetkoming vorig jaar aangevraagd en krijg je schuldhulpverlening? In sommige gevallen valt de vergoeding helemaal of voor een deel buiten de boedel. Dan wordt de vergoeding niet gebruikt voor het betalen van je schulden. De schuldhulpverlener of bewindvoerder kan dit vragen aan de schuldeiser(s) of de rechter-commissaris. Neem voor meer informatie contact op met jouw schuldhulpverlener of bewindvoerder.

Steun

Als je graag steun wilt, kun je met onze Info- en advieslijn gratis bellen (0800-1238), chatten en mailen. Onze medewerkers bieden een luisterend oor, ondersteuning bij het zoeken naar passende hulp en beantwoorden praktische vragen.  

Naast onze info- en advieslijn zijn er ook andere slachtoffer- en lotgenotenorganisaties die zorg en ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld voor juridische ondersteuning, begeleiding of voor een vertrouwenspersoon. In een compleet overzicht van hulporganisaties vind je waar je terecht kunt als slachtoffer, naaste of professional.

We zijn er voor je

Onze Info- en advieslijn (0800-1238) is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00. Liever chatten of een e-mail sturen? Ook dat kan. Bellen, chatten en mailen is gratis. Je kunt met ons in contact komen voor:

  • Een luisterend oor
  • Ondersteuning bij het zoeken naar hulp
  • Beantwoorden van praktische vragen

Ook na het stoppen van de financiële tegemoetkoming zijn we nog beschikbaar voor vragen en hulp. De Info- en advieslijn is tot 1 juli 2024 geopend.

Al onze gesprekken zijn vertrouwelijk

Scroll naar boven