. . . Hulp en contact Veelgestelde vragen
Om welke reden is het informatie- en expertisepunt opgericht?

Commissie De Winter geeft in het rapport Onvoldoende beschermd” het advies om het hulpaanbod aan slachtoffers van geweld in de jeugdzorg te verbeteren. Het Trimbos-instituut heeft daarom het Centraal Informatie- en Expertisepunt opgezet. Slachtoffers, naasten en hulpverleners kunnen bij dit punt informatie, advies en ondersteuning krijgen bij het vinden van de juiste hulp.

Wat kunnen slachtoffers en naasten vinden bij het informatie- en expertisepunt?

Het informatie- en expertisepunt bestaat uit deze website. Hier vind je informatie over verschillende vormen van hulp, zoals professionele hulp en contact met lotgenoten. Als naaste vind je er informatie over geweld in de jeugdzorg en hoe je een slachtoffer kunt steunen.

Tot 1 juli 2024 had het informatie- en expertisepunt ook een info- en advieslijn waarmee je kon chatten, mailen of bellen voor vragen over hulp of zorg. De lijn was bedoeld voor volwassen slachtoffers die als kind geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt, en hun naasten en hulpverleners.

Wat biedt het informatie- en expertisepunt voor eerstelijns professionals?

Eerstelijns professionals, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers of psychologen, kunnen te maken krijgen met slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Op deze website vinden professionals een kennisdossier over het geweld in de jeugdzorg en de gevolgen voor de nu volwassen slachtoffers.
Het kennisdossier wordt de komende tijd uitgebreid met informatie over: 

– het signaleren van de gevolgen van lichamelijk, psychisch en seksueel geweld, 
– het bespreken van deze klachten en 
– mogelijkheden voor hulp en behandeling.
 

Tot wanneer was de info- en advieslijn geopend?

De info- en advieslijn was tot 1 juli 2024 open. De info- en advieslijn bestond uit een chat- en e-mailservice en een telefoonlijn.

Welke experts zijn bij het informatie- en expertisepunt betrokken?

Het informatie en expertisepunt werkt samen met experts op het gebied van trauma, crisis- en slachtofferhulpverlening bij lichamelijk, psychisch en seksueel geweld en de gevolgen ervan.

Waar vind ik informatie en advies over de financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg?

Deze tijdelijke regeling liep tot 31 december 2022 en is gestopt. Je kunt nu geen aanvraag meer doen. Aanvragen die zijn gedaan vóór of op 31 december 2022 worden wel nog in behandeling genomen. Je vindt informatie over deze tijdelijke regeling voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Scroll naar boven