. . . Naasten Hoe ga ik er zelf mee om?

Praktische hulpHoe ga ik er zelf mee om?

Hier vind je waar je als naaste van een slachtoffer mee te maken kan hebben. Je leest hoe je je grenzen aan kan geven, en hoe je jezelf kunt beschermen. Je vindt hier ook waar je zelf je verhaal kunt vertellen en ervaringen kan delen met andere naasten. Heb je zelf hulp nodig? Dan lees je hier waar je terecht kan.

Gevolgen van geweld

Het kan moeilijk zijn om met een slachtoffer om te gaan. Misschien heb of had je te maken met heftige emoties van je naaste. Zoals schaamte, onmacht, schuldgevoel of verdriet. Die persoon kan boos of agressief zijn, ook tegen jou. Het kan zijn dat je naaste moeite heeft om zich te uiten, of erg somber is. Je kunt je zorgen maken of die persoon zichzelf iets aandoet. Je naaste kan psychische stoornissen hebben ontwikkeld. Of steeds verder in de schulden raken. 

Veel slachtoffers van geweld hebben moeite met relaties. Of met het ontvangen en geven van liefde. Hier kun je als kind van een slachtoffer veel last van hebben. Misschien dacht je dat je iets fout deed, en liefde niet verdiende. Je kon en kunt je nog steeds eenzaam voelen.

Ook voor partners kan dit moeilijk zijn. Soms spelen klachten in het begin van een relatie geen rol. Dan spelen ze pas later op. Als er iets heftigs gebeurt, zoals het samen krijgen van kinderen. Of als de afleiding van bijvoorbeeld een baan ineens wegvalt. 

Als jouw kind slachtoffer is geworden, kun je je als ouder schuldig voelen. Of denken dat je gefaald hebt, en je kind niet hebt kunnen beschermen.  Misschien is het moeilijk om met je kind te praten. Je kind kan teruggetrokken en stil zijn, of juist snel boos worden. Je kind kan gevaarlijke dingen doen, of zelfs dingen die verboden zijn bij de wet. Het kan lastig zijn om met dit gedrag om te gaan. Je kan je machteloos voelen.

Er kunnen problemen zijn ontstaan bij je naaste die ook allerlei gevolgen voor jou hebben. Misschien ben je mantelzorger geworden van het slachtoffer. Als je zorgt voor je naaste heeft dat invloed op jullie relatie. Misschien ben je zelf slachtoffer geworden van geweld of verwaarlozing door je naaste. Dan is hulp voor jezelf vragen moeilijk, maar noodzakelijk. 

Jezelf beschermen

Je wilt je partner, ouder, kind of vriend(in) graag bijstaan en helpen. Maar jezelf beschermen is ook belangrijk. Naasten van slachtoffers van geweld kunnen overbelast raken en zelf ook klachten krijgen. Dit kun je voorkomen door je grenzen aan te geven. Hier vind je tips hoe je dat tijdens een gesprek kunt doen:

  • Geef het aan als het je teveel wordt. Het kan helpen om afspraken te maken over zware gesprekken. Bijvoorbeeld niet voor het slapen gaan. Of op een vaste dag in de week. Neem er dan ook echt de tijd voor. Misschien voelt dit in het begin een beetje zakelijk, maar het kan jullie allebei wat rust geven. Ook kun je je voorbereiden op het gesprek, en heb je daarna tijd om alles te laten bezinken.
  • Spreek je zorgen uit. Zeg het als je merkt dat het niet goed met iemand gaat. Vraag of diegene misschien vastloopt en check of dat klopt. Zeg dat je niet weet of jij je naaste de hulp kan geven die hij nodig heeft.
  • Stel professionele hulp voor. Je kunt aangeven dat je denkt dat hulp van jou, familie of vrienden niet genoeg is. Samen kunnen jullie bekijken welke mensen en organisaties nog meer hulp bieden.
  • Doe niet meer dan je aankunt. Wil je er graag voor iemand zijn? Let daarbij wel op jezelf. Je hoeft niet dag en nacht klaar te staan. Neem af en toe een adempauze. Je naaste heeft er meer aan als het goed met je gaat. Zorg dat het duidelijk is wat je naaste wel en niet mag verwachten.

Steun voor jou

Als naaste kan jij ook behoefte hebben aan steun. Je kunt je behoorlijk machteloos voelen. De klachten die het slachtoffer heeft, kunnen ook jou pijn doen. Er zijn verschillende organisaties waarbij naasten elkaar steunen. Naasten van slachtoffers van geweld, maar ook naasten van mensen met psychische klachten of mantelzorgers. Je kan je verhaal vertellen, of ervaringen delen.

Op deze websites kun je als naaste contact leggen met andere naasten:

  • Naasteninkracht.nl is een website voor naasten van mensen met psychische problemen. Hier vind je informatie, tips, inspiratie en steun van andere naasten.
  • De Slachtofferhulp Community is een plek waar slachtoffers én naasten hun verhaal kunnen vertellen en steun kunnen vinden.
  • Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, komt op voor iedereen die zorgt voor een ander. Op de website kun je een steunpunt bij jou in de buurt vinden.
  • Heeft jouw naaste een verslaving? Veel instellingen voor verslavingszorg hebben naastengroepen. Sterk Ernaast bijvoorbeeld van Jellinek, of AL-ANON en CODA.
  • De Alcohol en Drugs Infolijn (0900-1995 0,10 ct/min) kan je helpen om een naastengroep in de buurt te vinden. Je kunt bij deze lijn als naaste je verhaal vertellen en advies vragen.

Heb jij of heeft je naaste een kind? Op kopopouders.nl lees je tips en info over hulp voor kinderen van ouders met stress, psychische en/of verslavingsproblemen.

Ben je zelf een volwassen kind van een slachtoffer met een alcoholprobleem? Dan kan deze zelfhulpgids je misschien ondersteunen.

Hulp voor jou

Heb je meer hulp nodig? Bespreek met je huisarts of maatschappelijk werker waar je tegenaan loopt. Het kan goed zijn om professionele hulp in te schakelen. Voor jou alleen of voor jou en je naaste samen. Is er geweld bij jullie thuis? Dan kan Veilig Thuis hulp geven aan slachtoffer én dader.

We zijn er voor je

Onze Info- en advieslijn (0800-1238) is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00. Liever chatten of een e-mail sturen? Ook dat kan. Bellen, chatten en mailen is gratis. Je kunt met ons in contact komen voor:

  • Een luisterend oor
  • Ondersteuning bij het zoeken naar hulp
  • Beantwoorden van praktische vragen

Ook na het stoppen van de financiële tegemoetkoming zijn we nog beschikbaar voor vragen en hulp. De Info- en advieslijn is tot 1 juli 2024 geopend.

Al onze gesprekken zijn vertrouwelijk

Scroll naar boven