Hoe kun je helpen?
Een gesprek tussen een hulpverlener en slachtoffer kan gaan over wat er gebeurd is. Soms heeft het slachtoffer niet meer nodig. Dan blijft het daarbij.
Soms geeft een slachtoffer aan (meer) hulp nodig te hebben. Of die persoon weet niet zeker of hij of zij hulp nodig heeft. Dan komt er ruimte voor deze onderwerpen: welke last mensen hebben van wat er is gebeurd en welke hulp ze daarbij willen.
Hiervoor hoef je geen ingewikkelde gesprekken te voeren. Je kan de 4 vragen van Jim van Os gebruiken. Jim van Os is hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht. De vragen kunnen helpen om op een rijtje te krijgen wat er is gebeurd en wat het slachtoffer nodig heeft. Sommige slachtoffers vinden het lastig om deze vragen te beantwoorden. Soms heeft iemand veel last van klachten. Dan is het moeilijk om na te denken over waarom je bepaalde dingen denkt of doet (reflectie). Als hulpverlener kun je er dan voor kiezen om de vragen later (nog een keer) te stellen.
Samen keuzes maken
Als het slachtoffer hulp wil, moeten hulpverlener en slachtoffer samen bepalen welke hulp dat wordt. Dit noemen we ook wel ‘shared decision making’. Ook naasten kunnen invloed hebben op de keuze. Naasten kunnen vertellen over hoe zij omgaan met de persoon of welke klachten zij zien bij het slachtoffer. En hoe het met henzelf gaat.
Iedereen is expert
Het idee achter ‘shared decision making’ is dat iedereen expert is op het eigen gebied. Al deze kennis is nodig om de hulp te kiezen die bij het slachtoffer past.
Slachtoffers hebben kennis uit de ervaringen met geweld. Zij weten ook het best welke klachten ze hebben. En hoe een behandeling zou passen in hun leven. Zij kunnen vertellen wat ze willen en wat ze nodig hebben. Hulpverleners weten veel van psychische problemen en behandelingen. Ook weten zij veel over hoe de Nederlandse Gezondheidszorg in elkaar zit (zie box hieronder). De hulpverlener kan helpen om de juiste keuze te maken. Dit gaat over een diagnose stellen, de plek van de behandeling en het opstellen van een individueel zorgplan. Er moet genoeg tijd zijn om informatie te verwerken en er over na te denken.
Samen keuzes maken is niet bedoeld om de zelfstandigheid van mensen af te nemen. Het vergroot juist de zelfstandigheid zodra dat kan. Dat vraagt voortdurend passen en meten, luisteren en doorvragen. Wees helder over wat je kunt bieden en wat iemand van je kan verwachten, zeker bij mensen die al heel vaak zijn teleurgesteld in de hulpverlening.
Hieronder vind je een aantal tools die je kunnen helpen bij samen keuzes maken:
Samenwerken met andere hulpverleners
Zorg geven aan slachtoffers van geweld in de jeugdzorg is soms moeilijk. Die conclusie staat in het rapport van commissie De Winter. Dat komt omdat slachtoffers vaak problemen hebben op meerdere gebieden. Psychische problemen, lichamelijke problemen, sociale problemen en financiële problemen.
Het kan betekenen dat er naast medische hulp ook maatschappelijke en materiële ondersteuning nodig is. Het is daarom belangrijk dat de hulpverleners van deze slachtoffers in de verschillende zorglijnen samenwerken. Dit is voor veel organisaties een andere manier van werken (zie de box hieronder). Het betekent ook dat er soms met meer dan één diagnose gewerkt wordt en dat kan gevolgen hebben voor de financiering. Tot slot is vaak ondersteuning vanuit verschillende groepen nodig: naasten, lotgenoten en zorgprofessionals.
Welke behandelingen bestaan er? Bekijk hiervoor de pagina ‘Professionele hulp bij trauma’ of kijk op de kaart.